15 квітня 2025 року в гімназії «Ерудит» відбувся батьківський форум «Стратегія реформування системи шкільного харчування» до 2027 року. Нагадую, форум – це захід, на якому колективно обговорюється глобальне питання.

Молоді мами, які завітали до гімназії, напевно, ще пам’ятають, як самі просили своїх мам приготувати котлети, як у садочку, тобто густо посипані панірувальними сухарями. І, звісно, дома приготувати, як у садочку, нікому не вдавалося.
Сьогодні увага до того, що їдять наші діти зрозуміла, бо реформа шкільного харчування – це формування здорового суспільства у майбутньому.

Боцула Наталія Іванівна, заступник директора з навчально-виховної роботи, яка відповідає за організацію харчування в гімназії, не заглиблюючись у теорію, пояснила батькам, що мета реформи – забезпечити учнів збалансованим і корисним харчуванням, формувати здорову харчову поведінку, популяризувати збалансоване харчування серед дітей.

Анна Олександрівна Доренська, представниця загальношкільного батьківського комітету, член Ради харчування, наголосила, що в гімназії якість харчування постійно знаходиться під контролем адміністрації і в полі зору батьківського комітету.
Моніторинг, проведений Батьківським комітетом, виявив сильні і слабкі сторони роботи їдальні. Є проблеми, які в один день не можна вирішити. Застаріле обладнання, необхідність ремонту харчоблоку, недостатня кількість посуду.

А питання естетичності, на які звернули увагу батьки, легко були вирішені. Серветки на столах, кошики для хліба. Батьки дегустували сніданок і якістю страв залишилися задоволеними.
Як і аурою в їдальні, усміхнені, привітні працівники, які створюють майже домашній затишок. Реформа буде успішною, якщо нею будуть перейматися не лише адміністрація, вчителі і кухарі, а й батьки. Тут важлива командна робота.

Онлайн опитування батьків проаналізував класний керівник 4-го Б-класу Война Тетяна Віталівна. Вона звернула увагу на те, що судячи з кількості людей, яка долучилася до опитування, роботу треба проводити і з батьками. Виявилося, що значна кількість дітей вранці дома не снідають.
Батьки хвилюються через відсутність цукру і солі. І мало хто замислюється, чим усе це викликано. Але загалом більшість якістю харчування, різноманіттям страв задоволена. Хоча реформа триває вже не один рік, суперечки про корисність безсольової дієти, про те, чому не кожного дня є перша с трава (як ми вісі звикли), чи треба використовувати у стравах для дітей спеції не стихають.

Зруйнувати міфи про кількість та якість харчування вдалося комірниці Наталії Сьоміній. Вона дуже хвилювалася, але говорила переконливо. Хліб з раціону не зник. Він просто замінений енергетично кориснішими продуктами – макаронами, овочами, бобовими. Тарілка здоров’я щодня містить необхідну кількість жирів, білків і вуглеводнів.

Щодня є м’ясна страва або риба, яблука, цитрусові, банани, навіть ківі постійно в меню. Спеції не шкідливі, а навпаки корисні, бо надають стравам смаку. Батьки слухали зацікавлено, дехто навіть робив записи.

Дуже корисним був виступ лікаря Анни Олександрівни Боцули. Тема її виступу – розвиток розладу харчової поведінки. Вона з посиланням на приклади із життя пояснила, що харчова поведінка – це не лише про те, як поводитися за столом. Це покращення імунітету, оптимальний фізичний розвиток, підтримка нормальної ваги, збалансований рівень енергії.
А крім того, це ще покращення пам’яті, концентрація уваги, зниження рівня стресу і тривожності формування здорових звичок на майбутнє. Батьки аплодували лікарю. Розходилися з відчуттям, що реформа оселиться на кожній кухні, і тоді син чи донька скаже мамі «Дякую, смачно, як у школі».